PHOTO-2020-06-17-18-42-51.jpg

In het Muzieklab van Intro in Situ en VIA ZUID kreeg ik afgelopen jaar de ruimte om mijn liefde voor zowel muziek als virtual reality te verdiepen. Samen met componist en zanger Sterre Konijn, schrijver Olivier Herter, virtual production designer Aron Fels en cultuurwetenschapper Viola Karsten onderzocht ik VR-opera als een tussenruimte, die aan de tijdelijke en ruimtelijke continuïteit van de werkelijkheid ontsnapt, en waarin hypnotiserende meditatieve herhalingen je verleiden om in een andere staat van zijn te komen en grip te verliezen op de tijd.

 

Na een jaar zonder fysiek publiek begon het toch te jeuken: deze zomer dagen wij onszelf uit ons onderzoek open te breken voor publiek. 
 

‘Nergens’ neemt je mee op een hypnotiserende reis waarin de tijd vervaagt en de wetten van de ruimte komen te vervallen. Durf te verdwalen in oneindige melodieën en dompel je onder in onbegrijpelijke ruimtes, waar nieuwsgierigheid je beste kompas is.

 

 

“Als ik niet al dit wezen was, wat zou ik dan, wat zou ik me dan doen? Zou ik me dan dragen?”
 

‘Nergens’ is een Virtual Reality opera waarin muziek en VR je meenemen naar een fascinerende tussenruimte. Tussen zijn en niet-zijn. Tussen mens en technologie. Tussen werkelijkheid en chaos. Tussen houvast en overgave.

 

Ik heb me neergelegd

en afgelegd en ga me achterna

ik ben een vorm

en ben de toestand

het voorbijgaan en de tijd

  • Nergens (research)
    Amsterdam
    03 jul. 12:00 – 04 jul. 21:30
    Amsterdam, Bornhout 8, Loods 39, 1046 BE Amsterdam, Nederland
    ‘Nergens’ neemt je mee op een hypnotiserende reis waarin de tijd vervaagt en de wetten van de ruimte komen te vervallen. Durf te verdwalen in oneindige melodieën en dompel je onder in onbegrijpelijke ruimtes, waar nieuwsgierigheid je beste kompas is. 
 Kies een individueel tijdslot naar keuze.
image_0172020-08-09 (1).png

" Tijdens het jaarlijkse Winternights bieden SoAP Maastricht, VIA ZUID en C-TAKT een podium aan het work-in-progress van ‘hun’ talenten. Doorgaans kunnen bezoekers een glimp van het werk opvangen op verrassende locaties in de stad Maastricht. Dit jaar werd een uitvoerig online-programma ontwikkeld, waarin we op een andere manier kunnen kennismaken met de kunstenaars en hun werk. Kunstenaars grijpen naar nieuwe vormen, al verlangt een deel van hen ook naar de daadwerkelijke live ontmoeting, niemand zit stil. (...)

Theatermaker Celine Daemen stort zich samen met film- en visual specialist Aron Fels steeds dieper in de VR-techniek en koppelt ze de mogelijkheden daarbinnen aan haar muzikale en theatrale skills in online operavormen. Hoe kunnen we in die ruimte ook kwetsbaarheid tonen en aandacht hebben voor de imperfectie? Het zijn interessante vragen voor een wereld die vaak oppervlakkige kunstmatigheid uitdraagt. "  

 


Winternights - Maastricht
11 december 2020 (afgelopen)

Sneakpeak PLT - Heerlen 
9 februari 2021

 (afgelast vanwege COVID)

 

LOODS 39 
3 &  4 juli 2021 - Amsterdam 


 

image_0102020-07-27.jpg

Regie: Celine Daemen
Compositie en zang: Sterre Konijn
Libretto: Olivier Herter
Virtual production design: Aron Fels
Decors: Klaudia Schenkels
Dramaturgie (stage): Viola Karsten
Sound design: Wouter Snoei

Productie: Intro in Situ
Co-productie: VIA ZUID 

Met dank aan: Chronosphere, 4DR studio, De Effenaar Smart vennue